چگونه یک مرغداری کوچک راه بیندازیم ؟

مرغداری و مرغ، از همان زمانهای گذشته اهمیت زیادی داشته است . از گوشت آن در مجالس و میهمانی ها غذا می پختند . گوشت قرمز از قیمت بالایی برخوردار است .به همین دلیل اکثر خانواده ها از گوشت مرغ برای برآورده کردن نیاز پروتئینی خود استفاده می کنند .

 

البته رشد سریع مرغ نیز یکی از دلایل مصرف مرغ می باشد .

یک روستایی باید یکسال برای رشد گوسفند صبر کند. بنابراین میتواند از مرغ که رشد سریعتری نیز دارد برای تامین خوراک گوشت خود استفاده کند .

همه گفته ها ی بالا مقدمه ای بود برای اینکه به شما بگوییم نه تنها ارزش مرع امروزه کم شده بلکه با شرایط فعلی از اهمیت بیشتری نسبت به قبل

برخوردار است .

 

بنابراین در این مقاله ما شما را با راه اندازی و محاسبه سود و زیان یک مرغداری کوچک آشنا می کنیم .

در ادامه این مطلب با ما همراه باشید .

فهرست

فهرست مطالب زیر را در این مقاله توضیح داده ایم :

    1. سینی دانخوری جوجه
    2. دانخوری کوچک مینی
    3. دانخوری سطلی لبه دار
    4. دانخوری سه تکه بلدرچین و جوجه
    5. دانخوری شبکه دار
    6. دانخوری دو تکه میله آهنی
    7. دانخوری بلدرچین و جوجه کفی بزرگ
    8. دانخوری ناودانی
      1. دانخوری بشکه ای (سطلی)
      2. دانخوری ناودانی زنجیری
      3. دانخوری بشقابی(حلزونی)

روش های راه اندازی مرغداری کوچک

برای راه اندازی مرغداری کوچک از سه روش میتوانید این مرغداری را راه بیاندازید .

  1. خرید جوجه یکروزه یا نیمچه مرغ
  2. دستگاه جوجه کشی و تخم نطفه دار و جوجه کشی از آنها
  3. روش سوم برای راه اندازی یک مرغداری کوچک این است که به ازای هر چهار یا پنج مرغ یک خروس را خریداری کنید و پنج ماه جلو بیفتید.

 

استفاده از دستگاه جوجه کشی و تولید جوجه از تخم نطفه دار سود بیشتری نسبت به دو روش دیگر دارد . در هر صورت جوجه ها بعد از ۲۱ روز از تخم بیرون می آیند بعد از آن شما باید به تغذیه آن ها بپردازید.

 

مرغداری محلی

اگر جایگاه کوچکی مثل یک اتاق کوچک یا باغچه ای را برای مرغداری در نظر گرفته اید وقصد پرورش ده تا پانزده تا مرغ و خروس را دارید.پس تعدادی جوجه یک روزه یا یک هفته ای بخرید و آنها را پرورش دهید تا بالغ شوندو آماده تخم گذاری یا فروش بشوند .

 

این جوجه ها بعد از پنج الی شش ماه بالغ می شوند و آماده تخم گذاری می شوند .آنها هفت تا هشت ماه نیز تخم گذاری میکنند.پس از آن دوره پر ریختن آن ها شروع می شوند . بهترین زمان برای فروش آنها همین زمان می باشد و مرغ های جوان دیگری را به جای آنها قرار دهید .بدین صورت شما میتوانید همیشه مرغ تخم گذار داشته باشید .

مرغداری سنتی

روش سوم برای راه اندازی یک مرغداری کوچک این است که به ازای هر چهار یا پنج مرغ یک خروس را خریداری کنید و پنج ماه جلو بیفتید. در واقع وجود خروس برای تولید تخم نطفه دار لازم است . مرغ ها بعد از تخم گذاری بر روی تخم هایشان کرچ می شوند .تخم ها بعد از ۲۱ روز تبدیل به جوجه می شوند.اما مرغ ها بعد از کرچ شدن دیگر قادر به تخم گذاری نمی باشند.پس بهترین راه مرغداری استفاده از دستگاه جوجه کشی می باشد.

کرچ شدن مرغ چیست ؟

عبارت مرغ کرچ در اصطللاحات شمیرانی به افراد افسرده و گوشه نشین گویند.
کرچ شدن مرغ به حالتی از مرغ گفته می شود که مرغ ها به صورت مستی گونه ای بروی تخم ها یشان می خوابند.فقط هنگام کرچ شدن تخم گذاری آنها قطع می شود . در این حالت مزغ به علت علاقه داشتن به تولید مثل کرچ می شود .در زمان کرچ شدن دیگر تمایل به خوردن و بازیگوشی ندارد و اکثر اوقات را در لانه می گذراند.

 

این سبب می شود مرغ در لانه روی مرغهایش بخوابد و بعد از ۲۱ روز جوجه ها سر از تخم در می آورند . البته بلدرچین و بوقلمون و بعضی از ماکیان دیگر نیز کرچ می شوند.

نشانه های کرچ شدن مرغ چیست ؟

کرچی در مرغ ها را میشود با صدای خاصی که از خود نشان می دهند نشخیص داد .مرغ ها اکثرا این مواقع پرهای خود را باز می کنند وحساس تر نسبت به دیگر مرغ ها می باشند .به حضور آدمها عکس العمل نشان می دهند.

 

آن ها بیشتر اوقات روز را در جای تاریک و خلوت بر روی تخم های دیگر می خوابد . البته فقط بین یک تا دو بار در روز را به خوردن و آشامیدن مشغول می شوند .

گاهی نیز برای دفع فضولات به بیرون می روند و باز دوباره سرجای خود می نشینند .تخمگذاری در مدت کرچ شدن آنهاقطع می شود .بسته به نوع نژاد پرنده مدت کرچی بین ۱۹ تا ۲۱ روز می باشد.

عوامل کرچ شدن چیست ؟

کرچی در مرغ ها به عاملهایی مانند نژاد ، ّآب و هوا و تغذیه بستگی دارد . برای کرچ شدن مرغ ها محل تخم گذاری مرغ ها باید جای دنج و تاریکی باشد. همچنین جمع نکردن منظم تخم ها مرغ ها را تحریک به کرچ شدن می کند.

نقش نزاد در بین این عوامل برای کرچ شدن مرغ ها پررنگ تر می باشد.

شیوه غدا دادن به مرغ ها ی خانگی

اگر کار پرورش مرغ خود را با جوجه کشی شروع کرده اید .شما نیاز دارید که مکان مناسبی را برای جوجه ها در نظر بگیرید.آنها بدن ضعیفی دارند و با کمترین میزان سرما بیمار می شوند .پس تا یک هفته باید آنها را زیر لامپ مادر مصنوعی مراقبت کنید .

 

برای خوراک جوجه ها تا دو روز اول باید از آب و شکر برای تغذیه آنها استفاده کنید .همزمان از دان مخصوص نیز استفاده کنید تا کم کم با دان خوردن عادت کنند .

 

محیط آنها را به دور از هر گونه آلودگی و حشرات موذی نگهداری کنید و در دمای آن توجه کافی داشته باشید . در این شرایط جوجه هایی سالم را پرورش خواهی داد . جوجه ها بعد از ۵ تا ۶ ماه بالغ می شوند .

 

برای اینکه جوجه ها رشد سریعتری داشته باشند می توانید از انواع مولتی ویتامین های مایع در آب خوردنی آنها بریزید . واکسن های مخصوصی وجود دارد که در دوزه دو تا سه ماهگی باید به آنها داده شود .

برای بهداشت جوجه ها همانطور که قبلا گفته شد باید کف را از خاک اره یا پوشال بپوشانیم و فضولات آنها را هر دو روز یک بار جمع کنید.بعد از دو هفته میتوانید جوجه ها را برای چریدن و یافتن کرم به داخل باغچه یا یک فضای سبز ببرید تا از هوای تازه و آفتاب که برای سلامتی مفید نیز می باشد ، بهره ببرند.

پرورش مرغ بومی چه فوایدی دارد :

اگر هدف شما از راه اندازی یک مرغداری کسب درآمد باشد.بنابراین به آسانی می توانید با فروش مرغ زنده به درآمد و سود زیادی برسید.

در نظر داشته باشید که هر مرغ زنده تقریبا ۴۰ تا ۵۰ هزار تومان قیمت دارد.اگر شما ماهیانه ۵۰ تا مرغ گوشتی را به بازار به فروش برسانید درآمدی بیشتر از دو میلیون تومان خواهید داشت.

چنانچه هدفتان فقط برآورده کردن نیاز های گوشتی خانواده با شد .با پرورش تعدادی مرغ و جوجه همواره می توانید از تخم مرغ و گوشت تازه و کاملا ارگانیک مرغ هایی که در منازل خود پرورش می دهید استفاده کنید .اگر هم هدفتان از پرورش مرغ فقط فروش مرغ محلی است ،مرغ مولد بخرید .

 

با داشتن تعدادی مرغ مولد مثل ۱۰۰ عدد روزانه تقریبا ۴۰ تا ۵۰ عدد تخم مرغ محلی دارید .اگر هر کدام از آنها با قیمت ۱۰۰۰ تومان به فروش برسانید هر روزی ۴۰ تا ۵۰ هزار تومان در آمد خواهید داشت .چنانچه شما هدفتان این است که جوجه یک روزه تولید کنید و به فروش برسانید. به آسانی میتوانید با خریدن یک دستگاه جوجه کشی و تعدادی مرغ مولد و خروس بارور کننده هر روز تخم های نطفه دار داشته باشید .

 

آنها را هر هفته داخل دستگاه جوجه کشی بگذارید و بعد از اینکه به جوجه تبدیل شوند آنها را برای فروش به بازاز ببرید .
فضولات مرغ و خروس ها کود طبیعی خیلی قوی دارند که از آنها جهت کود دادن به مزرعه ها و باغها استفاذه می شود .
همچنین داشتن مرغ و خروس در حیاط منزل سبب حس شادی و آرامش در انسان می شود .

برای احداث یک مرغداری کوچک در منزل به چقدر فضا نیاز دارید ؟

شما می توانید از یک انباری بیست متری تا یک اتاق صد تا دویست متری برای اینکار استفاده کنید .اگر در اطراف منزل تان چمنزار دارید روزانه آنها را به چمنزار ببرید تا بچرند .در هر صورت درآمد شما بستگی به فضاو تعداد جوجه ها ی که پرورش می دهید بستگی دارد .به طور کلی برای پرورش هز ۵ مرغ بالغ ، ۱ متر مربع فضا نیاز هست . مثلا برای پرورش ۵۰۰ مرغ ما به یک محیط ۱۰۰ در ۱۰۰ نیازمند هستیم .

 

چنانچه قصد دارید که آنها را در یک فضای سر باز مثل باغچه از آنها نگهداری کنید باید از حصارکشی برای ایجاد امنیت آنها استفاده کنید.زیرا ممکن است در خطر حیوانات وحشی مثل روباه و یا شغال قرار گیرند و یا اینکه مرغ ها فرار کنند.هم چنین آنها نیاز به یک لانه دارند چون که مرغهابرای تخمگذاری نیاز به استراحت در یک مکان گرم در طول روز دارند .

 

تجهیزات لازم برای راه اندازی مرغداری

فرق نمی کند که شما مرغ ها را در باغچه یا یک فضای سر پوشیده نگهداری کنید .در هر صورت مکان مرغداری باید با مجهز به دانخوری و آبخوری ، هیتر، رطوبت ساز فن تهویه و لانه برای مرغهای تخم گذار باشد.
چنانچه مرغها در باغچه نگهداری می شوند باید یک فضای سرپوشیده داشته باشید .برای اینکه مرغ ها در فصل زمستان و هنگام تخم گذاری به آن نیاز دارند .

انواع دانخوری

نیاز به جیره غذایی و دان مرغ یکی از نیاز های طبیعی پرندگان است .جهت استفاده بهتر طیور از دان مرغ بدون هدر رفتن دان ها باید دان مرغی را در دانخوری مناسب برای آن ها مهیا کنیم .دانخوری ها به طور کلی به دو دسته دانخوری اتوماتیک و دانخوری دستی تقسیم می شوند .

دانخوری دستی :

در این دانخوری ها، شستن و ضد عفونی کردن ، ایجاد فاصله دانخوری ها از همدیگر و پر کردن آن ها از دان و … دستی انجام می شود .دانخوری دستی بیشتر در مرغداری های کوچک و مرغداری خانگی بکار برده می شود .

 

دانخوری دستی باز شامل چند مدل دانخوری می باشد که در اینجا به معرفی انواع دانخوری دستی میپردازیم .

سینی دانخوری جوجه

 

نام دیگر این دانخوری دانخوری دستی اولیه است . این دانخوری با کمترین امکانات مثل کارتن و پلاستیک مسطح و سینی پهن و … درست می شود .
سینی دانخوری را برای جوجه های یکروزه استفاده می کنند .

 

با این دانخوری دانها به شکل یکنواخت برای جوجه ها توزیع می شود .این مسئله باعث می شود که جوجه ها رشد یکسانی داشته باشند .سینی دانخوری جوجه یک روزه را می شود برای خوراک دادن به تعداد زیادی از جوجه بکار گیرید .از سینی دانخوری به عنوان دان خوری جوجه مرغ ، جوجه کبک ، جوجه بلدرچین ، دان خوری جوجه بوقلمون می شود استفاده کرد .

 

برای خوراک دادن به جوجه ها نباید از کارتن و یا سینی معمولی استفاده کنید زیرا ممکن است سبب ایجاد تلفات سنگین در گله شود .

دانخوری کوچک مینی

 

دانخوری کوچک مینی خیلی پرکاربرد است . استفاده از این دانخوری خیلی آسان است .این دانخوری دارای یک قیف دانخوری است که روی کفی دانخوری به وسیله خارهای نصب شده محکم می شود .مخزن دان خوری را می توانید با برداشتن در دانخوری پر کنید .

 

دانخوری مینی با داشتن دسته می توان آن را به راحتی جا به جا کرد . به وسیله همان دسته میتوان آن را از سقف آویزان کنند به صورتی که برای جلوگیری از اسراف دان مرغ کمی بالاتر از کف زمین قرار بگیرد .

دانخوری سطلی لبه دار

 

این دانخوری دارای لبه ای است .به دلیل وجود همان لبه مانع از اتلاف دان مرغ و ریختن دان به بیرون از دانخوری می شود .این دانخوری را برای مرغ ،کبک ، بلدرچین ، بوقلمون و قرقاول استفاده می کنند . مقدار زیادی دان را در مخرن این دانخوری می توان جای داد .

دانخوری سه تکه بلدرچین و جوجه

 

اشخاصی که بلدرچین پرورش می دهند بیشتر از این دانخوری برای خوراک بلدرچین استفاده می کنند.به علت اینکه این دانخوری به عنوان دانخوری بلدرچین بالغ و به عنوان دانخوری جوجه بلدرچین کارایی دارد .به آسانی می شود به وسیله دانخوری سه تکه بلدرچین به آن ها خوراک داد .

دانخوری شبکه دار

 

دانخوری دستی شبکه دار یکی از انواع دانخوری دستی مرغ است که ظرفیت زیادی دارد .برای مرغداری های خانگی و مرغداری های نیمه صنعتی انتخاب بسیار خوبی است .دانخوری دستی شیکه دار همچنین به دلیل داشتن محافظ و شبکه های نصب شده روی آن از اتلاف دان مرغ پیشگیری می کند .

دانخوری دو تکه میله آهنی

 

این دانخوری یکی از پر فروش ترین دانخوری ها برای خوراک پرندگان می باشد . مقدار مطلوبی ار دان درون آن جای می گیرد .از این دانخوری برای دانخوری جوجه و بلدرچین استفاده می شود .

 

دانخوری بلدرچین و جوجه کفی بزرگ

 

این دانخوری ها به دلیل داشتن فضای زیاد برای دان ها برای خوراک دادن به تعداد زیاد از طیور در خیلی از مرغداری ها کاربرد دارد . برای اینکه استفاده بهتری از این دانخوری بکنید باید آنرا کمی از کف زمین بالاتر قرار دهید تا جلوی افتادن فضولات طیور به داخل دانخوری را بگیرد .

دانخور ناودانی

 

همانگونه که از اسمش مشخص است این دانخوری به شکل یک ناودان می باشد .جنس آهن این دانخوری از ورق سفید و یا آهن گالوانیزه است .طول دانخوری ناودانی به نسبت تعداد پرنده ای که از این دانخوری استفاده می کنند و همچنین طول سالن متغییر است .

 

معمولا برای جوجه ها در سن پایین از دانخوری با عرض و ارتفاع ۱۰*۱۰ بکار برده می شود .برای نیمچه ها از دانخوری در عر ض و ارتفاع ۲۰*۲۰ استفاده می کنیم .

 

هنگام ساختن دانخوری ناودانی و یا خرید دانخوری ناودانی باید دقت داشته باشید که پایه دانخوری قابلیت تنظیم ارتفاع را داشته باشد .بدین وسیله همزمان با زیاد شدن سن جوجه ها ارتفاع دانخوری را تا اندازه لزوم زیاد کنیم .

 

یکی دیگر از نکات مهم استفاده از دانخوری ناودانی امکان نصب میله مدور بر روی دانخوری است . توسط آن از ورود و یا افتادن جوجه ها به داخل دانخوری جلوگیری می کند .دیگر اینکه امکان پر و خالی شدن و نیز ضدعفونی کردن آسان دانخوری در دانخوری ناودانی وجود دارد .در هنگام خرید به این مورد باید توجه ویژه داشته باشید .

 

دانخوری ناودانی در بین دانخوری های دستی دارای کیفیت و بازدهی پایین تری می باشد .در دانخوری ناودانی به سختی میتوان نکات بهداشتی طیور را رعایت کنید .اتلاف دان در آن بیشتر صورت می پذیرد و فضای زیادی را اشغال می کند .این شکل از دانخوری ها بیشتر در پرورش های خانگی و مرغداری های نیمه صنعتی و آن دسته از مرغدارانی که قصد هزینه کردن را ندارند قابل استفاده می باشد.

 

شما می توانید از مدل های مختلف دانخوری دستی استفاده کنید.اما باید به این نکته دقت کنید که یک دانخوری دستی خوب خوراک طیور را به شکل یکنواخت در اختیار آن ها قرار می دهد .یک دانخوری دستی بستر کافی برای استفاده تعداد زیادی از طیور را مهیا می کند .

 

کدام سیستم دانخوری برای سالن پرورش مرغ ما مناسب است ؟

باید بدانید یک دانخوری خوب از اتلاف طیور جلوگیری می کند .دانخوری دستی ناودانی ، دانخوری دستی سطلی یا همان دانخوری دستی سیلویی از پر طرفدارترین نمونه های دانخوری است که در بازار ایران به فروش می رسد.

بعضی دانخوری ها مثل دانخوری دستی نسبت به دانخوری بشقابی ، به نیروی کاری زیاد تری نیاز دارند .و این زمانی است که مرغداران باید برای کسب منافع بیشتر ضمن رسیدن به نتیجه مورد نیاز تصمیم به انتخاب سیستم مناسب برای سالن خود بگیرد.هیچ سیستم دانخوری به طور کامل خودکاری وجود ندارد و حتی جدیدترین سیستم ها نیزبه نظارت انسان برای اجرای تأثیر گذار سیستم نیاز است.

در سیستم های دانخوری ،هر چه یکنواختی گله بیشتر باشد نتیجه هماهنگ بیشتر بوده بنابراین برنامه پرورش موثرتر خواهد بود.یکنواختی گله به اینکه هر مرغ گوشتی چه میزان و چه چیزی را هر روز مصرف میکند بستگی دارد.

اگر فرض را براین بگیریم که مواد مغذی و کیفیت دان مطلوب باشد .مرحله بعدی دریافت این مواد به صورت یکسان برای مرغ گوشتی است.فضای نامطلوب دانخوری ها و توزیع ضعیف خوراک ، دو علت اصلی کاهش یکنواختی گله هستند.یکنواختی مطلوب وقتی انجام می گیرد که ۸۰ % گله در میانگین وزن استاندارد قرار داشته باشند.زیرا یکنواختی کمتر از هفتاد درصد اثر منفی و بیشتر از هشتاد درصد سبب راندمان عالی در پرورش مرغ خواهد شد .

بهترین سیستم دانخوری

چنانچه بخواهیم که گله مرغ گوشتی ما از بهترین سیستم دانخوری استفاده کند باید بر تجهیزات مرغداری و واکنش پرنده ها در برابر تغییرات ایجاد شده

کنترل داشته باشیم .

 

چیز هایی که باید به آن توجه داشته باشیم و هر روز آمار آن را بر روی برگه ای بنویسیم :

عملکرد سیستم دانخوری هر روز چگونه است؟

آیا به طور مساوی بین طیور دان توزیع می شود؟

آیا هر پرنده برای مصرف دان مکان مشخصی دارد؟

آیا خوراک به صورت صحیحی در دسترس هر پرنده قرار دارد؟

آیا ظروف دانخوری شکسته یا خراب در مرغداری وجود دارد؟

آیا دان مورد نیاز طیور در دانخوری اتلاف هم می شود و…

و چنین چک لیستی را مرتب بررسی کنیدو

 

ما بر اساس آمار و داده ها تصمیم گیری می کنیم ولی هرگز نمیتوانیم دخالت انسانی را کاملا حذف کنیم.ما باید تنها با تایید راندمان گله در سالن به این داده ها اعتماد کنیم.

 

دانخوری اتوماتیک :

دان خوری اتوماتیک بیشتر در مرغداری های صنعتی و سالنهای پرورش بزرگ کاربرد دارد .این مدل از دانخوری ها به صورت تمام اتوماتیک تنظیم می شوند و پخش دان بین گله را به صورت اتوماتیک انجام می دهند .

 

نمونه های معروف این دانخوری اتوماتیک شامل :

 

دانخوری بشقابی( دانخوری حلزونی) :

در دانخوری اتوماتیک بشقابی از نوعی لوله خاص برای انتقال دان از مخزن دانخوری به بشقاب های دانخوری اتوماتیک استفاده می گردد . این نوع دانخوری اتوماتیک بیشتر برای پرورش طیور در جایگاه استراحت آنها کاربرد دارد . تعداد بشقاب های این دانخوری اتوماتیک در طول سالن به اندازه سالن و تعداد پرندگان بستگی دارد به طوری که برای یک سالن ۱۲ متری معمولا از دو ردیف دانخوری حلزونی استفاده می شود و نیز معمولا به ازای هر ۴۵ الی ۸۰ جوجه یک دانخوری بشقابی ۳۵ سانتی متری لازم است .

 

سیلو های دانخوری اتوماتیک بشقابی باید طوری طراحی شوند که از رطوبت و بیماری احتمالی دور باشند .معمولا شستشو و ضد عفونی کردن سیلو های دانخوری بشقابی را باید هر دو دوره یک بار انجام می دهیم تا از رشد هرگونه باکتری و بیماری قارچی و … پیشگیری کنیم .

 

دانخوری ناودانی زنجیری :

دانخوری اتوماتیک زنجیری یک مخزن بزرگ دارد و میشود به وسیله آن خوراک طیور را به طور خودکار و در زمان لازم و یا زمان از قبل معین شده شده وارد ناودان دانخوری خودکار نماید .

مقدار ورود دان به داخل دانخوری ناودانی زنجیری با استفاده از پیچ های جداگانه قابل تنظیم و تغییر است .
یکی از عیب های دانخوری زنجیری دان در طول سالن پرورش به صورت یکنواخت توزیع نمی شود .به طوری که یکواختی خوراک طیور در ابتدای دانخوری از کیفیت بالاتری نسبت به انتهای خط برخوردار است . از حسن های این دانخوری امکان استفاده از دو طرف دانخوری برای پرنده را فراهم می کند . به ازای هر جوجه ۲٫۵ سانتی متر فضا در هر طرف از این دانخوری کافی است .

 

دانخوری سطلی (بشکه ای) :

این نوع از دانخوری ها از دو بخش مهم تشکیل شده است که شامل یک استوانه به شکل سطل یا بشکه و یک ظرف دایره ای به شکل بشقاب می باشد . قسمت استوانه ای شکل و یا همان سطل دانخوری بر روی بشقاب دانخوری قرار می گیرد و با تنظیم میله آن دان به اندازه لازم وارد بشقاب دانخوری می شود .

جنس دانخوری سطلی می تواند از آهن سفید ، آلومینیوم ، پلاستیک و … باشد . این نوع دانخوری را میتوان از سقف آویزان کرد . ریخت و پاش دان در استفاده از دانخوری سیلویی به طور قابل توجهی کاهش می یابد . دانخوری شبکه دار ، دانخوری سطلی از نمونه های باکیفیت و پر طرفدار دانخوری بشکه ای می باشد .

 

انواع آبخوری :

یکی ازحیاتی ترین و بااهمیت ترین عوامل در راه اندازی سالن پرورش و یا راه اندازی مرغداری رسیدن آب کافی ، تمیز با دمای مطلوب به طیور می باشد .آبخوری ها به طور کلی به دو دسته آبخوری اتوماتیک و آبخوری دستی تقسیم بندی می شوند .

 

آبخوری دستی :

 

آبخوری های دستی از دو بخش به نام کلاهک آبخوری و کفی آبخوری تشکیل شده اند . اکثرا کلاهک وظیفه نگهداری آب را بر عهده دارد اما در بعضی از موارد مخزن درون کفی آبخوری وظیفه نگهدارشتن آب را برعهده دارد . بطور کلی آبخوری های دستی برای مرغداری کوچک ، مصارف خانگی و مرغداری های نیمه صنعتی کاربرد دارد .

شایان توجه است آبخوری دستی برای دادن دارو به پرندگان خیلی موثر است . چند آبخوری کوچک تر بهتر از یک آبخوری با حجم بالا است ، در این صورت شما می توانید سطح بیشتری را پوشش دهید و از پر کردن طولانی مدت آب جلوگیری می شود .برای بهداشت ابخوری دستی باید دوره ای آب آن را تعویض کنید و آبخوری را ضدعفونی کنید . با اینکار از ایجاد بیماری های جلوگیری می کنید .

آبخوری اتوماتیک :

 

آبخوری های اتوماتیک انواع و کارایی متفاوتی از همدیگر را دارا هستند . استفاده از انواع مختلف آبخوری اتوماتیک در سالن های پرورش مکانیزه ، مرغداری های صنعتی ، مرغداری نیمه صنعتی و حتی مرغداری خانگی خیلی به صرفه تر است و باعث راحتی کار پرورش دهنده خواهد بود .

 

انواع آبخوری اتوماتیک

آبخوری آویز :

آبخوری اتوماتیک آویز انواع گوناگونی دارد . این آبخوری ها آب ورودی به کف قیف آبخوری خود را به وسیله دستگاه نصب شده در بالای قیف آبخوری کنترل می نمایند .

آبخوری نیپل :

آبخوری نیپل یکی از نمونه های خیلی خوب آبخوری است برای همه پرندگان میتوان از آن استفاده کرد . شما می توانید آبخوری نیپل را با استفاده از کاسه نیپل استفاده کنید تا از خیس شدن محل نشستن طیور در مرغداری خود جلوگیری کنید .
همچنین به راحتی میتوان به وسیله این آبخوری به پرندگان دارو داد . باید توجه داشته باشید که آبخوری اتوماتیک نیپل را می توان در قفس های طیور بکار برد . هر نیپل برای ۳۵ کیلوگرم پرنده زنده کافی است .

 

هیتر مرغداری

هوای گرم و مرطوب نقش مهمی را در سلامت و رشد جوجه ها ایفا می کند از این رو یکی از اصلی تر ین تجهیزات مرغداری داشتن سیستم گرمایشی مناسب می باشد.گازهای که از فضولات پرندگان خارج میشود باید از سالن خارج شود و هوای سالم وارد سالن شود که با داشتن هیترهای مناسب مرغداری میتوان به حل این مشکل پرداخت.

 

طیور در صورت نداشتن هیتر مرغ ها با انواع بیماری ها مواجه می شوند .جهت تامین گرمای سالن مرغداری از روشهای زیادی میشود استفاده کرد مثل استفاده از بخاری ها و انواع هیترهای مرغداری ، هیتر مرغداری گازی ، دوگانه سوز و گازوئیلی .

امروزه از هیترهای مرغداری برای سیتم گرمایشی سالن مرغداری استفاده می کنند .جت هیترها دو نوع هستند دودکش دار و بدون دودکش
جت هیتر های بدون دودکش ارزانتر میباشند ولی به دلیل نداشتن دودکش دی اکسند و مونوکسید داخل سالن مرغداری از سالن خارج نمی شود بنابراین راندمان آن پایین تر از جت هیتر دودکش دار است. جت هیتر دودکش دار ۹۵ درصد و بدون دودکش ۶۰ درصد راندمان دارد.

 

اصلی ترین نکته ها در تعبیه جت هیتر مرغداری این است که باید هیتر مررغداری از بقیه تجهیزات مرغداری فاصله بگیرد .
باید طوری نصب شود که امکان ورود هوای جدید به هیتر وجود داشته باشد .هیتر مرغداری در نزدیک مواد قابل اشتعال قرار نگیرد .

 

هیترهای گازی

هیترهای گازی برای اینکه برق کمتری مصرف می کند. در هیتر های گازی به وسیله شعله مستقیم گرما تولید می شود و می توانید دمای سالن را تا چهل یا پنجاه درجه سانتی گراد افزایش دهید و یک محیط مناسب برای رشد و سلامت پرندگان فراهم آورید .
در جت هیتر گازی گرما اینچنین تولید می شود که گاز مصرفی موتود دستگاه را به گرما ی لازم می رساند و سپس گرما از طریق فن های دهنده به محیط جابه جا می شود .

فواید جت هیتر مرغداری

به علت اینکه این هبترها به فن های قوی دارای قدرت گرمایش بالا مجهزند ،می توانند سالن های با مساحت زیاد را گرم نگه دارند.چنانچه جت هیتر را به سقف نصب کنید فضای کمتری را می گیرد واز بقیه تجهیزات فاصله خواهد داشت .

هیتر های مرغداری مدلهای گوناگون و انواع سوخت مصرفی را دارا هستند.
نوع دودکش دار آنها از بازدهی گرمایی بالایی دارد.
نوع بدون دودکش آنها خیلی اقتصادی و به صرفه می باشد با توجه به اینکه گرمایشی بالایی دارد .

 

اجزای داخلی جت هیتر

جت های هیتر دارای بدنه، کلاهک ، فن ، کوره، دودکش، موتور، و دیگر اجزای داخلی ساخته شده اند و جنس کوره جت ها استیل نسوز است جنس بدنه و کلاهک جت ها را معمولا از استنلس استیل نگیر می سازند.
بدنه هیتر ها ازستنلس استیل ساخته شده که از دوام و مقاومت بالا در برابر رطوبت و عوامل مخرب محیطی برخوردار است و سبب زیادشدن طول عمردستگاه و کم شدن مخارج نگهداری می شوند.

 

نکات لازم برای استقاده از هیتر مرغداری :

برای گرم کردن مرغ ها در فصل زمستان وجود یک هیتر مرغداری کوچک کاملا ضروری است در صورتی که سالن مورد نظر شما خیلی کوچک باشذدرحد ۱۰تا۱۵ متر می باشد نیازی به خرید هیتر مخصوص مرغداری نخواهید داشت، یک بخاری گازی کوچک هم میتواند این مکان را گرم نگه دارد ولی اگر سالن شما دارای ابعاد ۱۰۰ الی ۲۰۰ متر می باشد، خرید یک هیتر گلخانه ای یا هیتر مخصوص مرغداری لازم می باشد.

لطفا به این نکته نیز توجه فرمایید که در صورت سرد بودن محیط مرغ ها، آنها نمی توانند تخم گذاری کنند بنابراین اگر می خواهید که تخم مرغ محلی داشته باشیدباید محیظ را گرم نگه دارید. بعلاوه گرم بودن محیط مرغ ها سبب کم شدن بیماری های آنها و رشد سریع آنها خواهد شد.

 

رطوبت ساز و فن های تهویه :

زمانی لازم است که این دو دستگاه را در سالن مرغداری داشته باشید که سالن شما بیشتر از دویست متر متراژ داشته باشد .
با رطوبت ساز و فن های تهویه زطوبت مورد نیاز سالن در فصل گرما فراهم می شود و نیز فن مرغداری هم به تهویه مناسب و خنک کردن سالن مرغداری کمک شایانی می کند
اگر سالن پرورش طیور در حد ۱۰ الی ۱۵ متر باشد، وجود یک فن متوسط به تهویه سالن و خنک نمودن آن کافی خواهد بود .

 

پوشال یا خاک اره برای کف سالن :

خاک اره یا پوشال درسالن مرغداری از خیس یا لجن شدن کف سالن جلوگیری می کند و بوی بر فضولات طیور را تا حدودی می گیرد و نیز در فصول سرما نیز مرغ ها را گرم خواهد کرد .

 

ساخت لانه برای تخم گذاری :

برای مرغداری های کوچک تخم مرغهاغی محلی قسمتی از درآمد شما را در برخواهد گرفت . پس از این حتما باید لانه های با کیفیت عالی برای آنها تهیه کنید تا مرغ ها در مواقع استراحت و تخم گذاری از ان استفاده کنند لانه را همچنین می توانید مانند آبخوری ودانخوری خودتان بسازید و از وسایلی مثل دبه جعبه میوه و سطل و.. استفاده کنید و کف آن را با پوشال یا خاک اره بپوشانید .

 

پرورش و تغذیه مرغ مولد پس از راه اندازی مرغ مولد چگونه می باشد؟

پعد از اینکه جوجه ها بالغ شدند شما می توانید خروس های اضافه را به فروش برسانید و به ازای هر ۵ مرغ یک خروس در نظر بگیرید . در خریدن خروس دقت داشته باشید که سالم باشد تا جوجه های شما فلج یا بیمار بدنیا نیایند . مرغ های بالغ به تدریج شروع به تخم گذاری می کنند .

البته یک شرایط محیطی مطلوب در افزایش تعداد تخم گذاری آنها موثر خواهد بود، به عنوان مثال باید دمای محیط بین ۲۲ تا ۲۶ درجه سانتی گراد باشد ، تغذیه آنان به طور کامل و پر از پروتئین ، کلسیم و انواع ویتامین ها و مواد معدنی باشد . طبیعی است که چنانچه مرغی خوراک خوب نداشته باشد اما تخم بگذارد .

چنانچه در فصل گرما هستید می توانید مرغ ها را داخل باغچه انتقال بدهید ، تا هم از موجودات داخل خاک تغذیه کنند و هم هوای تازه به آن ها برسد، سالن آنها باید خنک باشد تا مرغ ها به بیماری دچار نشوند. در فصل زمستان هم اگر مرغ های شما در زمان تخم گذاری هستند باید بخاری یا هیتر مرغداری را روشن نمایید تا به تخم گذاری خود ادامه دهید .

هر مرغ تخم گذار روزانه ۱۰۰ تا ۱۲۰ گرم دان را مصرف می کند که باید این دان ها را در سه زمان به آنها بدهید . البته مرغ ها پرندگان کم مصرف باشند به صورتی که ده تا پونزده تا مرغ بیشتر نداشته باشید می توانید با مانده غذای خود آنها را تغذیه کنید ، فقط توجه داشته باشید ک غذای آنها نباید چرب باشد زیرا مانع تخم گذاری آن ها می شود .

آیا برای راه اندازی یک مرغداری کوچک نیاز به مجوز می باشد ؟

برای کسب مجوز مرغداری در لحظه اول باید به جهاد کشاورزی منطقه خود رجوع کنید . در روستا ها مرغداری های خانگی که فاصله کافی با همسایه ها دارند و ایجاد مزاحمت نمی کنند بدون مجوز فعالیت نمی کنند .

رعایت بهداشت مکان پرورش مرغ

مرغها به طور کلی پرندگان قوی می باشند و کمتر به بیماری دچار می شوند ، مگر اینکه بیماری واگیر دار برای مرغ ها بوجود بیاید . برای پیشگیری از این بیماری ها باید نظافت و بهداشت مکانی که مرغ ها را پرورش می دهید ضدعفونی و تمیز شود .تمیز کردن کف سالن باید هفته ای یکبار را حتما انجام شود.

و کف و دیوار ها رو با استفاده از محلول جرمی ساید ضد عفونی کنید و یا از گاز فرمالدهید در داخل سالن استفاده کنید هر گونه سوراخی که سبب ورود حشرات و موجودات موذی و کثیف به درون سالن پرورش مرغ باید بسته شود. بعد از تمیز کردن هر بار سالن خاک اره یا پوشال خشک وتمیز را کف سالن بریزید .

بررسی کردن همیشگی نشانه های بیماری در پرنده ها سبب جلوگیری از پیشرفت بیماری خواهد شد. باید واکسن های مربوط به پرنده ها را در زمان معین شده به آنها تزریق کنید .از همه بااهمیت تر اینکه آب و غذای سالم و تمیزی را برای پرنده ها فراهم کنید . دانخوری و آبخوری آن ها را به طور مرتب بشویید .

 

 

منبع :

Poultry farming